Izveštaj sa X Kongresa kliničke neurofiziologije sa međunarodnim učešćem

Datum: 31.10. – 01.11.2014. godine

Mesto održavanja: Vojnomedicinska akademija, Beograd

Deseti kongres kliničke neurofiziologije Srbije u organizaciji Udruženja za kliničku neurofiziologiju Srbije i u saradnji sa Društvom neurologa Srbije i VMA, već po tradiciji održan je u Vojnomedicinskoj akademiji.

Velika raznovrsnost tema i potpuna zastupljenost svih metoda kliničke neurofiziologije obezbedila je veliku posećenost kongresa, sa stručnom publikom kojoj vreme predviđeno za diskusiju uglavnom nije bilo dovoljno zbog brojnih pitanja predavačima. Novitet i poseban akcenat u odnosu na dosadašnje sastanke bila je sesija o neinvazivnoj stimulaciji mozga u kojoj je predavanje na temu: „Fiziologija i funkcionalni efekti tDCS-a i srodnih tehnika“ održao jedan od trenutno najznačajnih neuronaučnika i istraživača na polju neuromodulacije i plasticiteta, profesor Michael Nitsche sa Univerziteta u Göttingen-u, Nemačka. U okviru edukativnog kursa: „EMG i studije nervne provodljivosti“ gost kongresa bio je doktor Roger Whittaker sa Univerziteta u Newcastle-u, koji je održao predavanje na temu: „Neurofiziološki testovi neuromišićne spojnice“.

Pored gostiju iz inostranstva, pedeset sedam predavača je tokom nepuna dva dana održalo isto toliko predavanja u jedanaest sesija usmenih izlaganja, a u poster sesiji prikazano je oko petnaest radova. Akademik profesor Vladimir Kostić održao je izvanredno predavanje na temu „MRI u istraživanju Parkinsonove bolesti“, koje je takođe bilo jedno od najposećenijih na kongresu.

Značajno vreme u vidu zajedničkog prekongresnog simpozijuma sa Društvom fiziologa Srbije – „When basic meets clinical neurophysiology“, uz gostovanje mnogobrojnih predavača iz Evrope, posvećeno je bazičnim neuronaukama i fiziologiji. Na ovaj način zaokružen je spektar neurofiziologije od bazične ka kliničkoj i obratno, a kliničari i naučnici istraživači iz oblasti neurofiziologije mogli su kvalitetno da razmene mišljenja i ideje za buduću saradnju.

Za dve godine UKNS će proslaviti pola veka postojanja i to će, pored velike motivacije i ličnog i profesionalnog angažovanja predsedništva i članova Udruženja, biti podstrek da naredni sastanak bude još značajnija promocija obrazovanja, istraživanja i napretka neurofiziologije i neurologije uopšte.

 

 

Nenad Komatina

Klinika za neurologiju VMA,

Univerzitet odbrane, Beograd


O časopisu Neurovesti

„Neurovesti“ predstavljaju elektronsku publikaciju Društva mladih neurologa Srbije sa besplatnim pristupom preko web-adrese www.neurovesti.org, i dinamikom objavljivanja na mesečnom nivou.

Opširnije

Kalendar dešavanja
<< Jan 2022. >>
MTWTFSS
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
NOVO – Škola epilepsija – “Lečenje epilepsije vođeno etiologijom”
pratite-dns