Izveštaj o susretu “MOŽDANI UDAR – IZAZOVI V”

I ovim putem želimo da izrazimo veliko zadovoljstvo da je susret “MOŽDANI UDAR – IZAZOVI V” održan jubilarni peti put 13. novembra 2014. godine u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu u organizaciji Medicinskog fakulteta i Klinike za neurologiju u Beogradu.

Značaj ovih sastanaka je veliki obzirom na činjenicu da moždani udar predstavlja oboljenje čije javljanje u Srbiji ima epidemijske razmere te je edukacija lekara primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite kroz niz edukativnih predavanja koja se bave najnovijim saznanjima iz oblasti dijagnostike, lečenja i prevencije moždanog udara izuzetno značajna. Vrednost skupa je posebna jer osim stručnjaka iz naše sredine ovaj sastanak pre svega podrazumeva i učestvovanje vodećih svetskih eksperata iz oblasti vaskularne neurologije.

Ove godine   kursu je prisustvovalo više od stotinu učesnika iz Srbije i zemalja iz regiona.

Skupu se na početku obratio akademik Vladimir Kostić, predsednik Društva neurologa Srbije i direktor Klinike za neurologiju KCS koji je istakao značaj u tradiciji održavanja ovih susreta i izrazio zahvalnost organizatorima i gostima predavačima. Potom su skup zvanično otvorili rukovodioci prof. dr Nadežda Čovičković Šternić i prof. dr Ljiljana Beslać Bumbaširević   koje su u svojim pozdravnim rečima izrazile veliko zadovoljstvo zbog održavanja petog u nizu susreta, predstavile uvažene goste predavače i teme aktuelnog susreta.

Nakon pozdravnih reči usledila su predavanja grupisana u nekoliko sesija.

U prvoj od njih su predavači iz vodećih evropskih centara posvećenih patologiji bolesti malih krvnih sudova, prof dr Hughues Chabriat i assist. dr Marco Düring, na zanimljiv način upoznali auditorijum sa značajem kliničke i neuroradiološke raznovrsnosti   malih krvnih sudova i novim aspektima istraživanja u ovoj oblasti. Skrenuta je pažnja i na posebne oblike neuroradioloških manifestacija poput cerebralnih mikrokrvarenja i superficijalne sideroze i njihovoj primeni u svakodnevnoj kliničkoj praksi.

Sledeća sesija je bila posvećena lečenju ishemijskog moždanog udara u akutnoj fazi bolesti. Prof. dr Werner Hacke je putem video-audio prezentacije prikazao najnovijje rezultate iz oblasti reperfuzione terapije sa posebnim osvrtom na sadašnje mesto endovaskularnih procedura, dok je prof. dr Michale Brainin govorio o prevenciji ranih neuroloških i somatskih komplikacija nakon moždanog udara. Prof dr Dejana Jovanović je svojim predavanjem predstavila detaljne rezultate devetogodišnjeg praćenja bezbednosti i efikasnosti primene inravenske trombolitičke terapije objedinjene u SETIS (Serbian Experience with Thrombolysis in Ischemic Stroke study) registru.

U trećoj sesiji su detaljno izložene nove preporuke i smernice za sekundarnu prevenciju moždanog udara čiji je uzrok atrijalna fibrilacija. Prof. dr Ljiljana Beslać Bumbaširević i prof. dr Gorana Matić (hematolog) su kroz dinamično predavanje ukazale na dosadašnja klinička iskustva u primeni novih oralnih antikoagulatnih lekova.

U poslednjoj, četvrtoj sesiji, prof. dr Nadežda Čovičković Šternić i doc. dr Jasna Zidverc Trajković su zanimljivim predavanjima istakle važnost u adekvatnoj proceni radne sposobnosti, kao i sposobnosti za vožnju nakon moždanog udara uz posebno interesantno predavanje o uzrocima i lečenju različitih hroničnih bolnih sindroma koji se javljaju nakon moždanog udara.

Uz živu i bogatu diskusiju o izloženim temama, nakon podele sertifikata polaznicima, i ovaj jubilarni sastanak “Izazovi u moždanom udaru” je uspešno završen.

Maja Stefanović Budimkić, Beograd


O časopisu Neurovesti

„Neurovesti“ predstavljaju elektronsku publikaciju Društva mladih neurologa Srbije sa besplatnim pristupom preko web-adrese www.neurovesti.org, i dinamikom objavljivanja na mesečnom nivou.

Opširnije

Kalendar dešavanja
<< Jan 2022. >>
MTWTFSS
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
NOVO – Škola epilepsija – “Lečenje epilepsije vođeno etiologijom”
pratite-dns