Broj 8.

4. Bolesti zuba i usne duplje: TA može dati različite komplikacije na ždrelu, desnima, jeziku, one nisu česte ali kada se jave mogu napraviti dijagnostički problem.

5. Drugi uzroci oftalmoplegije:

1) vaskularni: septična i aseptična tromboza kavernoznog sinusa, karotidno-kavernozna fistula, dijabetična mononeuropatija okulomotorijusa, oftalmoplegična migrena;
2) neoplastični: adenom hipofize, perikavernozni meningeom, tumor kostiju orbite, nazofaringealni tumor koji je infiltrovao kavernozni sinus ili orbitu;
3) inflamatorni i infktivni: Tolosa-Hunt sindrom, pseudotumor orbite, herpes zoster, sarkoidoza.

Ukoliko su uz TA prisutni i znaci PMR diferencijalna dijagnoza uključuje i sledeće bolesti i stanja (16,17,18,19):

1. Reumatoidni artritis: pacijenti s ovom bolešću uglavnom imaju simetrični poliartritis malih zglobova šaka i stopala i imaju delimični odgovor na male doze prednizolona, dok su mali zglobovi kod PMR otečeni i ovaj otok se brzo povlači na terapiju kortikosteroidima. Postoji takođe mogućnost i komorbiditeta tj. istovremenog prisustva i PMR i RA.

2. Hipotireoidizam: pacijenti sa hipotireoidizmom mogu imati osećaj bola i ukočenosti zglobova. Sniženi MTR, niske vrednosti tiroksina (T4) u serumu i povišene vrednosti tireotropnog hormona u serumu (TSH) ukazuju na hipotireozu.

3. Fibromialgija: pacijenti sa sindromom fibromialgije (FMS) imaju bolove, zakočenost zglobova, zamorljivost. Ovi pacijenti su često mlađi od 50 godina, mada se FMS može videti i kod starijih. Ovi pacijenti za razliku od PMR imaju normalne vrednosi SE, CRP i hematokrita.

4. Malignitet: pacijenti sa malignitetom u sklopu paraneoplastičnog sindroma imaju difuzne bolove u mišićima i zglobovima što može imitirati PMR. Ovi pacijenti nemaju dobar odgovor na male doze kortikosteroida, ali odlično reaguju na uklanjanje tumora.

5. Infektivni endokarditis: endokarditis i druge infekcije mogu imitirati opšte simptome PMR. Febrilnost može sugerisati infektivni endocarditis. Prisustvo šuma na srcu, pozitivna hemokultura, i vegetacije valvula viđene na ultrasonografiji srca ukazuju na endokarditis.

6. Inflamatorne miopatije: pacijent sa dermatomiozitisom ili polimiozitisom ima simetričnu slabost proksimalne muskulature a bolovi u ramenima i kukovima nisu tako izraženi kao u PMR. Porast mišićnih enzima, nalaz elektromiografije i nalaz miozitisa na biopsiji mišića ukazuju na inflamantornu miopatiju.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11


O časopisu Neurovesti

„Neurovesti“ predstavljaju elektronsku publikaciju Društva mladih neurologa Srbije sa besplatnim pristupom preko web-adrese www.neurovesti.org, i dinamikom objavljivanja na mesečnom nivou.

Opširnije

Kalendar dešavanja
<< Dec 2021. >>
MTWTFSS
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
NOVO – Škola epilepsija – “Lečenje epilepsije vođeno etiologijom”
pratite-dns