Broj 7.

posebnim nadzorom, multidisciplinarno (neurolog-epileptolog, ginekolog-akušer, neonatolog) (35).

Kako bi se izbjegao rizik po majku i plod zbog loše regulisane epilepsije i učestalih epileptičnih napada, neadekvatno izabranog i doziranog antiepileptika, prioritet je promovisanje javnog zdravlja i savjetovališta za buduće majke koje bi moralo biti dustupno svim trudnicama sa epilepsijom. Uloga ovih instanci ogleda se u primarnoj prevenciji, od trenutka postavljanja dijagnoze epilepsije, planiranja i sprovođenja terapijskih strategija do same koncepcije. Zadatak savjetovališta je da upozna ženu sa adekvatnim metodama kontracepcije; informiše o značaju donošenja odluke o ostvarenju koncepcije; o odabiru pravog vremena za to; o svim potencijalnim problemima i rizicima koje nosi takva trudnoća. Kulturni i socijalni milje sredine, populaciona svijest i nivo edukacije i emancipacije često su barijera za ovakvu vrstu intervencije. Jedna studija pokazala je da je samo 38-48% žena sa epilepsijom upoznato sa načinima kontracepcije, planiranjem trudnoće, neophodnošću susptitucije folnom kiselinom i teratogenošću antiepileptika (36).

Suplementacija folnom kiselinom u dozi 0.4-1 mg dnevno, neposredno pred začeće i obavezno tokom prvog trimesta, je preporuka za smanjenje rizika od rascijepa neuronalne cijevi uzrokovane karbamazepinom i valproatima (37). Iako još uvijek nije dokazana njena apsolutna efikasnost u prevenciji defekta ove vrste, primjena folne kiseline tokom trudnoće je zasigurno korisna i bezbjedna.

5.1 Uticaj epilepsije i antiepileptične terapije na trudnoću

Epileptični napadi remete prirodan tok trudnoće povećavajući dvostruko perinatalni mortalitet i mortalitet trudnice. Parcijalni, mioklonički i apsansni napadi bez sekundarne generalizacije ne doprinose značajno riziku komplikacije trudnoće. Veliki konvulzivni napadi nose višestruku opasnost od povrede trudnice i ploda. Denominatori su učestalosti malformacija ploda u 5.4% trudnoća sa epilepsijom, naročito u periodu organogeneze. Ističući negativan uticaj toničko-kloničkog napada, glavni zadatak prevencije patologije trudnoće je dobra kontrola napada i urgentan tretman onda kada se oni jave (35).

Oprečni su podaci o akušerskim komplikacijama koje prate trudnoću žene sa epilepsijom. Zaključuje se da ove trudnoće nose dva puta veći rizik od opstretičkih komplikacija, ali nijedna od ispitivanih komplikacija se ne navodi kao specifična za patologiju trudnoće žene sa

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12


O časopisu Neurovesti

„Neurovesti“ predstavljaju elektronsku publikaciju Društva mladih neurologa Srbije sa besplatnim pristupom preko web-adrese www.neurovesti.org, i dinamikom objavljivanja na mesečnom nivou.

Opširnije

Kalendar dešavanja
<< Dec 2021. >>
MTWTFSS
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
NOVO – Škola epilepsija – “Lečenje epilepsije vođeno etiologijom”
pratite-dns