Broj 3.

Sonja Lukić

Odeljenje urgentne neurologije, Urgentni centar
Klinički centar Vojvodine, Novi Sad
Hajduk Veljkova 1
email: sonja_lukic@yahoo.com

 

Ishemijski moždani udar kod dece – dijagnostičke i terapijske specifičnosti

Moždani udar (MU) kod dece se često upoređuje sa MU kod odraslih, ali ovaj pristup je uglavnom pogrešan i nije od velike koristi. Moždani udar kod dece je vrlo specifičan neurološki problem koji se od MU kod odraslih bitno razlikuje po učestalosti, kliničkim manifestacijama i etiologiji.

Za razliku od odrasle populacije, učestalost MU kod dece je mala i najčešće se procenjuje na 2,5-3,3/100 000 na godišnjem nivou (1,2), a prema Švajcarskom Neuropedijatrijskom Registru za Moždani udar (Swiss Neuropediatric Stroke Registry) učestalost arterijskog ishemijskog MU kod dece je 2,1/100 000 godišnje (3). Ishemijski moždani udar (IMU) čini polovinu svih MU kod dece (vs 80% kod odraslih). Druga, važna razlika je u kliničkoj prezentaciji MU. Inicijalni simptomi mogu biti vrlo nespecifični, te kod roditelja, ali i zdravstvenih radnika uglavnom ne pobude sumnju na moždani udar. Kod dece može da izostane nagli, abruptni početak koji je karakterističan za MU kod odraslih. Znaci žarišne cerebralne disfunkcije mogu da budu blagi ili mogu i da izostanu. Smetnje govora, posebno disfazija, teško se prepoznaju, prvenstveno kod mlađe dece koja nisu još u potpunosti razvila govorne sposobnosti, što otežava prepoznavanje drugih tegoba.

Najvažniju razliku čini brojnost i raznovrsnost bolesti i patoloških stanja kod dece koja mogu dovesti do MU kojih, prema pojedinim autorima, ima i više od sto. Upravo ova brojnost faktora rizika u dečijem dobu čini da ih pri prvom pregledu ne prepoznamo kao moguće prediktore MU. Velika etiološka heterogenost onemogućava i definisanje većih, etio-patogenetskih homogenih grupa, što je preduslov za velika, randomizirana istraživanja, koja bi mogla da daju pouzdane, opšteprihvaćene dijagnostičke i terapijske smernice, kao što je to slučaj sa MU kod odraslih.

Sve ove razlike, uz činjenicu da je u svesti običnih ljudi, ali i lekara, MU ekskluzivna „privilegija“ starijih ljudi, čine da se IMU kod dece teško i kasno prepoznaje. To potvrđuju i rezultati skorašnjih bolničkih studija (4-6). Autori nalaze da je jedan od glavnih razloga za kasno postavljanje dijagnoze MU kod dece dugo „lutanje“ roditelja u traženju adekvatne medicinske pomoći i kasno upućivanje deteta u referentnu ustanovu gde bi se dijagoza najbrže mogla postaviti. Kasno postavljanje dijagnoze uslovljava i kasnu primenu bilo koje terapijske opcije a onemogućava primenu trombolitičke terapije, koja je suverena u tretmanu akutnog IMU kod odraslih. Izuzev gorenavedenih razlika, postoji još jedna koja se odnosi na samo terminološko određenje IMU kod dece. Dok se kod odraslih terminom IMU označava samo infarkt mozga

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9


O časopisu Neurovesti

„Neurovesti“ predstavljaju elektronsku publikaciju Društva mladih neurologa Srbije sa besplatnim pristupom preko web-adrese www.neurovesti.org, i dinamikom objavljivanja na mesečnom nivou.

Opširnije

Kalendar dešavanja
<< Jan 2022. >>
MTWTFSS
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
NOVO – Škola epilepsija – “Lečenje epilepsije vođeno etiologijom”
pratite-dns