Broj 12.

 

Zašto epilepsija temporalnog režnja?

Epilepsija temporalnog režnja je najčešći epileptični sindrom u populaciji odraslih bolesnika i svakako najčešća epilepsija koju viđamo u tercijarnim neurološkim ustanovama i centrima koji se bave epileptohirurgijom. Zbog toga ne čudi što je ovaj epileptični sindrom, a posebno mezijalna temporalna epilepsija uzrokovana hipokampalnom sklerozom, već decenijma u fokusu mnogih istraživača i predmet najvećeg broja studija u epileptologiji. To je ujedno i najbolje eksperimentalno izučavana epilepsija na životnjskim modelima. Da se radi o jednom od najznačajnih problema ne samo u neurologiji, nego i u medicini, govori i procena da se na godišnjem nivou za troškove lečenja ovih bolesnika u Srbiji, potroši oko 80 miliona evra (nezvanična procena). Međutim, iako je poslednjih decenija u žiži najvećeg broja istraživačkih grupa u epileptologiji, ovaj epileptični sindrom i dalje krije tajne i izazove koji čekaju na odgovor i koji su predmet sadašnjih i budućih studija u ovoj oblasti, kako u svetu tako i kod nas.

Doc. dr Nikola Vojvodić
Centar za epilepsije i poremećaje spavanja
Klinika za neurologiju, KCS

 

Predavanje: Evolucija kliničke slike epilepsije temporalnog režnja uzrokovane hipokampalnom sklerozom

 

Prikaz bolesnika

Bolesnik star 23 god. dolazi zbog prvog gubitka svesti koji se manifestovao iznenadnim prekidom u komunikaciji, potom nesvrsishodnim pokretima ruku i na kraju padom sa generalizovanim toničko-kloničkim manifestacijama.

  • daje podatak da u je poslednjih godinu imao nekoliko kratkotrajnih epizoda iznenadnog neprijatnog osećaja u epigastrijumu sa migracijom ga sredogruđu
  • kao dete u drugoj i trećoj godini života imao je febrilne napade

 


O časopisu Neurovesti

„Neurovesti“ predstavljaju elektronsku publikaciju Društva mladih neurologa Srbije sa besplatnim pristupom preko web-adrese www.neurovesti.org, i dinamikom objavljivanja na mesečnom nivou.

Opširnije

Kalendar dešavanja
<< Okt 2021. >>
MTWTFSS
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
NOVO – Škola epilepsija – “Lečenje epilepsije vođeno etiologijom”
pratite-dns