Broj 1.

Igor N. Petrović

Klinika za neurologiju, Klinički centar Srbije
Dr Subotića 6
11000 Beograd
Email: igor.n.petrovic@gmail.com

 

Dostignuća koja su obeležila oblast nevoljnih pokreta u 2011. godini

Oblast nevoljnih pokreta predstavlja jednu od najmlađih, ali istraživački najdinamičnih oblasti neurologije u kojoj su naučna otkrića poslednjih godina dovela do značajnih pomaka u dijagnostikovanju, razumevanju etiopatogeneze i terapijskom pristupu. Uporedo sa istraživanjima bazičnih neuronauka, ne manje značajni minuciozni klinički opisi doveli su do prepoznanja novih i boljeg karakterisanja ranije poznatih entiteta. U aktuelnoj eri interneta i obilja dostupnih informacija odabir istraživanja čiji su rezultati imali najveći uticaj na razvoj određene oblasti medicine je ne samo zamašan, već i rizičan poduhvat. Primera radi, samo u domenu Parkinsonove bolesti publikacije u poslednje 2 godine premašuje brojku od 8000 radova. Po pravilu najveću pažnju (i citiranost) privlače publikacije koje se odnose na rezultate kliničkog testiranja novih lekova, zatim dijagnostički i terapijski algoritimi evropskog i američkog udruženja neurologa, kao i predlozi novih klasifikacija. S obzirom da su neke publikacije ovog tipa već bile, ili je u planu da budu predmet diskusije Odeljenskih seminara, Journal Cluba, predavanja u okviru kontinuirane medicinske edukacije ili Lekcija Klinike za neurologiju, za ovu priliku osvruću se na publikacije objavljene u poslednjih nekoliko meseci koje su na mene lično ostavile najinspirativniji utisak u pogledu mogućnosti daljeg progresa u različitim domenima oblasti nevoljnih pokreta.

Dakle, tekst koji sledi nije zamišljen kao pomoć u svakodnevnom kliničkom radu, njegov značaj u pogledu elementarne edukacije iz ove oblasti je zanemarljiv, a uticaj na pripremu specijalističkog ispita može biti čak i štetan ukoliko se još uvek nepotvrđene informacije akcentuiraju izvan konteksta naučno utemeljenih doktrina. Ideja članka je da zainteresovanom čitaocu ponudi samo moguće, a s obzirom da predstavlja lični izbor, ne nužno i korisne smernice u daljoj selekciji široko dostupne literature iz ove oblasti.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12


O časopisu Neurovesti

„Neurovesti“ predstavljaju elektronsku publikaciju Društva mladih neurologa Srbije sa besplatnim pristupom preko web-adrese www.neurovesti.org, i dinamikom objavljivanja na mesečnom nivou.

Opširnije

Kalendar dešavanja
<< Jan 2022. >>
MTWTFSS
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
NOVO – Škola epilepsija – “Lečenje epilepsije vođeno etiologijom”
pratite-dns